Huisvesting

Het buitenverblijf

Voor Europese landschildpadden die in Nederland worden gehouden, heeft het de voorkeur om ze in de lente, zomer en herfst in een buitenverblijf te houden. Zelfs de jonge dieren kunnen prima buiten worden gehouden, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 

Het natuurlijke klimaat en vooral het UV licht zal ze goed doen en sterk maken. Een volwassen koppel dient een minimaal verblijf van 4 m2 beschikbaar te hebben. Voor elk extra dier wordt 2 m2 meer ruimte aanbevolen. In het algemeen is de regel: hoe meer ruimte hoe beter. Europese landschildpadden zijn koelbloedige dieren en zijn in staat om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen door te gaan zonnen of weg te kruipen in koudere plekken. Het is belangrijk om hier in het verblijf rekening mee te houden. Het buiten verblijf moet tochtvrij zijn en het liefste de hele dag over zonnige plekken beschikken. Daarnaast moeten de schildpadden de mogelijkheid hebben om op warme dagen weg te kunnen kruipen in schaduwachtige plekken. Vooral in de lente en in de herfst kan het nuttig zijn om een broeikas of kweekkas beschikbaar te hebben waar de zon de grond snel opwarmt. Schildpadden hebben dit al snel in de gaten en zullen zich in de morgen meteen hier gaan opwarmen. Idealiter zijn er zowel droge als vochtige plekken beschikbaar en zijn er eventueel mogelijkheden om voor elkaar uit het zicht te gaan. Volwassen vrouwen hebben die in gezelschap komen van een volwassen man hebben een plek nodig met vochtig substraat waar ze hun eieren in kunnen leggen.

Geef de dieren altijd de mogelijkheid om te drinken. Houd er rekening mee dat sommige dieren badend drinken en vaak tegelijk ontlasten. Houd het water daarom goed schoon om eventuele ontwikkeling van ziektes te voorkomen. 

De klimcapaciteiten van schildpadden moeten niet worden onderschat! De omheining dient minimaal 50 cm hoog te zijn en zeker 30-40cm onder de grond ingegraven te worden. Zorg er voor dat de schildpadden zich niet in hoeken of aan ruwe stukken omhoog kunnen trekken. 

Het binnenverblijf / terrarium

Europese landschildpadden moeten zoveel mogelijk buiten worden gehouden. Heb je hier geen mogelijkheid toe, heb je een ziek dier, of wil je jonge dieren de eerste jaren in de winter binnen houden en niet laten overwinteren, dan zijn er een aantal voorwaarden aan het terrarium. 

Een belangrijk aspect van een terrarium is de ventilatie. Dit is belangrijk om eventuele ziekmakende schimmelvorming te voorkomen. Schildpadden terraria zijn daarom vaak helemaal of half open van boven of hebben een ventilatierooster. Dit zorgt er tevens voor dat het terrarium gemakkelijk schoon kan worden gehouden. 

Als bodembedekking word meestal gekozen voor cocosvezel (ook wel cocopeat). Deze grond heeft de goede eigenschap vocht goed vast te houden en ook na uitdroging weer snel op te nemen. Er wordt een dikke laag van 8-10 cm in het terrarium geplaatst, zodat de schildpadden zich kunnen ingraven. Bodembedekking, zoals zand of hout snippers, zijn te droog en moeten niet gebruikt worden. Zelf kies ik vaak voor tuinturf, dit houdt ook goed vocht vast en is makkelijk te verkrijgen in bijvoorbeeld een tuincentrum. Het vochtgehalte van de bodembedekking is zeer belangrijk. Voldoende vochtige bodembedekking zorgt voor een mooie gladde schildgroei. De bodem dient daarom zoveel mogelijk vochtig te worden gehouden, het vocht wordt via de huid en het schild opgenomen. 

De temperatuur in het terrarium moet als de dieren gezond zijn niet te warm worden. De algemene temperatuur van het terrarium moet tussen de 20 en de 32 graden zijn en kan worden bereikt door het bereik van een warmtelamp. Onder de spot lamp moet het niet te warm worden, als 's avonds de grond onder het spotje is uitgedroogd, dan is het wattage van de spot te hoog en wordt de spot te warm. Dit zorgt voor uitdroging van het schild en zorgt voor bultvorming. De spot is meestal niet de hele dag aan, maar bijvoorbeeld van 11 uur tot 14 uur. Een niet te hoge temperatuur zorgt er tevens voor dat de schildpadden niet te snel groeien. Een langzame groei is belangrijk voor de juiste ontwikkeling van de botten en wederom om bultvorming van het schild te voorkomen. Als de schildpadden gedurende het hele jaar in het terrarium verblijven, dan is het raadzaam een UV-lamp te gebruiken. Deze UV-lamp is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D3. Let er wel op dat de lamp niet te sterk is, kies geen lamp voor woestijn dieren, maar een lamp die geschikt is voor dieren die een zwakke bestraling nodig hebben. Plaats daarbij de lamp alleen op de beschreven afstand, te dichtbij plaatsen kan schade aan de ogen en huid/schubben tot gevolg hebben. De UV-lamp dient om de 6 maanden vervangen te worden, omdat de voor mensen onzichtbare UV-b component niet meer aanwezig is na deze periode.

In het terrarium kunnen obstakels en plekken gecreëerd worden waar schildpadden zich kunnen verstoppen en uit het zicht van elkaar kunnen gaan. Europese landschildpadden klimmen graag over de obstakels heen, dit zorgt voor een goede conditie en ontwikkeling van de coördinatie. Let er echter op dat de obstakels niet te zwaar zijn of om kunnen vallen en zo geplaatst worden dat schildpadden niet klem kunnen komen te zitten. 

Net zoals in het buitenverblijf moet er altijd een drinkmogelijkheid zijn die gemakkelijk kan worden schoongemaakt van ontlasting. Bij jonge dieren worden soms enkele steentjes in het schaaltje geplaatst, zodat ze niet op de kop in het schaaltje vallen en verdrinken. 

Belangrijk:                                                                                                            I.v.m. tocht wordt het streng afgeraden om schildpadden los in huis te laten lopen

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin